A 10 legjobb történelmi film [5.]

A történelmi filmek megítélése összetettebb, mint a többi filmes műfajé, hiszen a szórakoztató vagy dramaturgiai színvonal megállapítása mellett a legtöbb néző elolvassa (meghallgatja) a történelmi hitelességet elemző történészi véleményeket is. A végső nézői ítéletet pedig a kétfajta értékelés - a hitelesség és a katarzis-hatás - együttesen határozzák meg. De mi is tekinthető pontosan történelmi filmnek? A történelmi film olyan filmes alkotás, melynek cselekménye egy megtörtént múltbéli korszakban játszódik és jelenetei (néha karakterei) egy-egy valós történelmi eseményhez kapcsolódnak, korhű megjelenítésekkel a ruhák, fegyverek, épületek, csaták, városok ...stb ábrázolása terén. Ezt a meghatározást szem előtt tartva alakítottuk ki a 10 legjobb történelmi film listáját, Boldog karácsonyi ünnepeket kívánva mindenkinek.

10. Az utolsó mohikán

utolso_mohikan.jpg

A kép forrása: LINK

Különleges film Michael Mann rendezésében, mely a gyarmati Amerikába repít bennünket, ahol még a franciák is jelen vannak és bizonyos indián törzsekkel (pl a huronokkal) összefogva harcolnak a britekkel. Az 1700-as években játszódó történet központi karaktere Nathaniel (Daniel Day Lewis), aki fehér létére az mohikánok utolsó két tagjával járja a vadont, miközben menti próbálja a brit Munro ezredes lányait a rájuk vadászó indiánoktól és támadó franciáktól. Az ezredes egyik lányát a gyönyörű Madeleine Stowe alakítja.

9. Mennyei királyság

mennyei.jpg

A kép forrása: LINK

Középkori téma, Ridley Scott rendezésében a Szentföldön, ahol egy hétköznapi életet élő kovácsból váratlanul lovag lesz, aki később Jeruzsálembe zarándokolva megvédelmezi a várost a muszlim támadóktól, méltányos elvonulást kikényszerítve Szalah ad-Din szultántól. A főszerepben Orlando Bloom hitelesen alakítja Baliánt, aki valós történelmi figuraként ténylegesen harcolt az 1187-es hattini csatában, majd óriási szerepe volt abban, hogy Jeruzsálem keresztény lakosságát nem mészárolták le a muszlimok. 

8. A bukás - Hitler utolsó napjai

bukas.jpg

A kép forrása: stern.de

A bukás Oliver Hirschbiegel által kiválóan megrendezett és nagyszerű alakításokkal teli német háborús film Adolf Hitler utolsó napjairól a Führer-bunkerben. A film egyik érdekessége éppen az, hogy ezúttal nem amerikaiak, hanem németek készítették, akik egy objektívebb Führer-képet tárnak elénk. A 2019-ben elhunyt Bruno Granz elképesztően jó alakítással mutatja meg Hitler több arcát is: a dühöngő Führertől az öngyilkosságra készülő férj alakjáig. Bepillantást nyerhetünk a berlini harcok utolsó napjaiban a bunker életébe.

7. Egri csillagok

egri_csillagok.jpg

A kép forrása: port.hu

Nem lenne igazságos a lista a magyar filmek mellőzésével. Az 1968-as, Várkonyi Zoltán rendezte Egri csillagok máig a legjobb történelmi film, mely Magyarországon készült. Eger várának 1552-es török ostroma tananyag az iskolákban, ám Várkonyi filmje, Sinkovits Imre főszereplésével látványos módon teszi átélhetővé a híres ostrom és diadal minden részletét. Szinte magunk is ott lehetünk az oszmánok rohamai alatt a várfalakon, miközben élvezetes alakításokat kapunk olyan kiváló színészektől mint Venczel Vera, Bitskey Tibor, Bárdy György, Benkő Péter.

6. Rettenthetetlen

rettenthetetlen.jpg

A kép forrás: port.hu

Bár rengeteg támadást és bírálatot kapott Mel Gibson 1995-ös történelmi drámája William Wallace XIV. századi felkeléséről, a film hangulata és izgalmas cselekménye magával ragadó módon adja vissza a korszakot, melyben játszódik. Sokszor elhangzott már a film kapcsán a skót szoknyák szerepeltetése, egyes csaták kivitelezése és bizonyos történelmi figurák bemutatása történelmileg helytelen (amivel nem is lehet vitatkozni) ám mindezek ellenére is lenyűgöző és átélhető középkori történetet kapunk a Rettenthetetlen megtekintésekor.

5. Ryan közlegény megmentése

ryan_kozlegeny.jpg

A kép forrása: imdb.com

Steven Spielberg óriási meglepetést okozott rajongóinak 1998-ban, amikor elkészítette a máig egyik legátélhetőbb háborús filmjét, a Ryan közlegény megmentését. A film legelső perceiben egy szinte sokkoló jelenetsor mutatja be a normandiai partraszállás részleteit, majd Tom Hanks főszereplésével és különleges mentőcsapat bevetését nézhetjük végig, akik a frontvonalban harcoló James Francis Ryan (Matt Damon) közlegényért indulnak, aki minden testvérét elvesztette már a háborúban.

4. Ellenség a kapuknál

enemy.jpg

A kép forrása: LINK

A második világháborús legvéresebb harcairól, a sztálingrádi csatáról készített filmet 2001-ben Jean-Jaques Annaud, egy szovjet mesterlövész küzdelmein keresztül. A végeredmény egy nagyon látványos háborús dráma lett, Jude Law, Rachel Weisz, Joseph Fiennes és Ed Harris főszereplésével. A szétlőtt Sztálingrádi utcák megelevenedése és Vaszilij Zajcev mesterlövész párbaja a német Koenig őrnaggyal izgalmas háborús sztorit mutat be, igazi film-élménnyel megajándékozva bennünket.

3. Rob Roy

robroy.jpg

A kép forrása: LINK

Az 1995-ös Rob Roy, Michael Caton-Jones rendezésében a XVIII. századi Skóciába kalauzol el a nézőt, ahol egy bizonyos Robert Roy MacGregor sajátos népi hőssé válik, amikor szembeszáll egy elszámolási vita kapcsán a helyi angol nagyurakkal. A főszerepben Liam Neeson élete egyik legjobb alakítását nyújtja, miközben fő ellenfelét Tim Roth alakítja, akivel a film csúcspontján látványos párbajt vív. A filmben Jessica Lang alakítja MacGregor gyönyörű feleségét. A Rob Roy egy történelem-hű, izgalmas dráma, remek jelenetekkel és alakításokkal.

2. A fegyvertelen katona

fegyvertelen.jpg

A II. világháború harcok nem csak Európában zajlottak, hanem Ázsiában is, például a Fegyvertelen katona című film által megjelenített okinawai küzdelmekben. Mel Gibson pályája legjobb rendezésében tár elénk egy megtörtént eseményt, egy bizonyos Desmond Doss őrvezető hőstettét, aki 1945 májusában 100 társát mentette meg a biztos haláltól. Bár Doss lelkiismereti és vallási okokból nem nyúlt fegyverhez mégis az amerikai hadsereg leginkább tisztelt "harcosa" lett. Andrew Garfield kivételes alakítással játssza Doss szerepét.

1. Hitler: A gonosz születése

gonosz_szuletese.jpg

A kép forrása: imdb.com

A legjobb Hitler-életrajzot és így a legjobb eddig elkészített történelmi filmet Christian Duguay kanadai rendezőnek köszönhetjük, aki Robert Carlyle főszereplésével, 2003-ban jelentette meg A gonosz születése című filmjét. A forgatókönyv végigkíséri Hitler életútját gyermekkorától egészen hatalomra kerüléséig. A főszerepet játszó Carlyle bár külsőre nem hasonlít a Führerre, alaposan felkészült Hitler mozdulataiból, beszéd-stílusából és arcjátékából, így egy szuggesztíven erős alakítással jeleníti meg Hitlert.

A 10 legjobb történelmi film listájára igyekeztünk több korszakból válogatni alkotásokat, bár a II. világháborús filmek így is kicsit felül-reprezentáltak lettek. Ezzel a listával szeretnénk Kellemes Ünnepeket kívánni olvasóinknak!

Boldog, meghitt és áldott karácsonyt kíván a Spei blog!

boldog_karacsonyt_fenyok.jpg

spei_alsologo.jpg