Horthy Miklós tetoválása [2.]

Horthy Miklós neve hallatán a legtöbb embernek az ugrik be, hogy Magyarország kormányzója volt, konzervatív, vallásos és erkölcsös jobboldali politikus illetve tengernagy és az 1920-as, 30-as évek nagy tekintéllyel bíró vezetője, aki egészen a második világháborúig (1944 októberéig) állt hazánk élén. Neve egyben egy teljes történelmi korszak is, hiszen 1920 március 1-től (amikor az országgyűlés kormányzóvá választotta), egészen 1944 október 16-ig (amikor a németek lemondatták) ő állt a Magyar Királyság élén. (Egy olyan királyság élén, melynek nem volt uralkodója csak kormányzója.)

horthy_tengeresz.jpg

Horthy a tengerész. Forrás: mandiner.hu

Bár Horthy megítélése ma is vegyes - hiszen egyik oldalon az 1919-1922 közti fehér terror fő felelősének és a magyarországi zsidók 1944-es auschwitzi deportálójának - így háborús bűnösnek - tekintik őt addig a másik oldalon a nagy államférfit és hazafit látják benne - de talán mindenki számára meglepő, hogy tetoválással rendelkezett testén, nem is éppen kis méretűvel.

Amikor Horthy fiatalon tengerésztiszt lett az Osztrák-Magyar Monarchia adriai flottájában, egy sajátos életmódot is választott, mely mozgalmas és változatos éveket hozott számára. Bejárta Európa és a világ kikötőit (Indiába és Ausztráliába is elhajózva), miközben rengeteget szórakozott, fogadásokra járt, sportolt és nyelveket tanult. A szórakozás egyik érdekes formáját jelentette a tengerészek kissé erkölcstelen (rengeteg ivással és éjszakázással teli) kikötői kicsapongása, melyekhez sok esetben tetoválások készítése is társult. Horthy 1890 és 1909 között vagyis majd 20 éven át szolgált (41 éves koráig) egyszerű tengerész-tisztként különböző hajókon (1908-ban már hajóparancsnokként, a Tauruson) miközben bejárta a világot. Életének ebben a szakaszában született tetoválása is (feltehetően egy átmulatott éjszakán, egy angliai kikötőben), mely tetoválás a bal karját "díszítette" élete végig.

horthy_tetovalas.jpg

A kenderesi családi birtok medencéjében (1942-ben). Forrás: libri.hu

A tetoválás voltaképp egy kínai sárkány-motívum volt, mely a bal bicepszéről tekergett le egészen a csiklójáig, zöld és arany háttérben. Hogy mit jelképezhetett és miért éppen ezt a formát választotta rejtély, ám későbbi életútjához nem nagyon illett a dolog. 1909-ben ugyanis Horthy a császári udvarba került Ferenc József egyik szárnysegédjeként immár sorhajókapitányi (ezredesi rendfokozatban). Innentől gyorsan emelkedett a ranglétrán, mire az első világháború véget ért, már flottaparancsnok lett belőle (az udvari szolgálattól ugyanis a haditengerészethez került vissza a háború alatt).

Embereknek parancsolt, hadihajókat irányított és nem mellesleg legyőzte az olasz flottát is az otrantói csatában, 1917 május 15-én. A Monarchia legfelsőbb köreiben mozgott, arisztokraták, miniszterek, udvari előkelőségek között. Később Horthy a politika útjára lépett mint nemzeti-konzervatív értékeket valló ellenforradalmi vezető és a Nemzeti Hadsereg létrehozója.

1920 március elsejét a magyar országgyűlés kormányzóvá választotta Horthyt és 24 éven keresztül volt hazánk első embere egészen a második világháborúig. Bár kormányzóként csak ritkán folyt bele a napi politikai élet ügyeibe és az egymást váltó kormányok, miniszterelnökök rendelkezéseibe, az általa teremtett és felügyelt politikai rendszer egy erősen vallásos, nagyon erkölcsös és hagyomány-tisztelő, konzervatív Magyarországot mutatott, amiben a frivol tetoválások kevéssé illettek bele. Ő mégsem rejtegette (bár mutogatni sem mutogatta), ám ennek ténye rávilágít arra, hogy a történelem nagy alakjai is árnyalt személyiségek voltak.

spei_alsologo.jpg