A történelem leghíresebb kitüntetése [3.]

A történelem egyik legkülönlegesebb és leghíresebb kitüntetését a Porosz Királyság adományozta kimagasló katonai, majd tudományos és művészi teljesítményekért (vagy tettekért). A díjat Nagy Frigyes porosz uralkodó alapította a rendkívüli katonai tettek elismerésére még 1740-ben és egészen a Német Császárság megszűnéséig vagyis 1918-ig, kerek 178 esztendőn keresztül volt megkapható (később, 1923-tól újjászervezett, polgári formájában ismét megjelent és napjainkban is léteziik). Ez a Por le Mérite [purlömerit] azaz "kiválóságért" érdemérem, mely azért kapott francia nevet (német használata ellenére), mert akkoriban az európai diplomácia nyelve is francia volt.

pour_le_merite.jpg

A kép forrása: LINK

A hatalmas elismerést jelentő érdemérem katonai változatát megkapta többek közt Gebhard von Blücher tábornok a waterlooi csatában nyújtott vitézségéért (és hadvezetésért) Manfred von Richtofen az első világháború legsikeresebb vadászpilótájaként, Erwin Rommel, első világháborús bátorságáért (főhadnagyként), Paul von Hindenburg tábornagy az első világháborús főparancsnoki tetteiért és például Széchenyi István kapitány a lipcsei csatában, Napóleon legyőzésében való közreműködéséért (mint futár).

A Pour le Mérite polgári változatát kapta többek közt Liszt Ferenc zenei munkásságáért illetve Otto von Bismarck kancellár a német egység létrehozásáért. 1918 után lett az érdemrend birtokosa Charles Darwin (1868), Giuseppe Verdi (1887) és Albert Einstein (1923). A Pour le Mérite a modern időkben is "újraéledt" kifejezetten csak polgári kitüntetésként, így az 1950-es években kapta meg Albert Schweitzer, Thomas Mann, Werner Heisenberg.

A kitüntetést nyakban viselhették és alapját egy kék színű, zománcozott máltai kereszt-forma adta, melyet négy sas egészített ki. A kereszt felső ágán egy koronával díszített arany "F" betű található, mely Nagy Frigyes keresztnevének első betűje. A máltai kereszt többi ágán a Pour - le Me - rite felirat szerepel. A kitüntetés szalagja Poroszország színeit mintázza, azaz ezüst, fekete, ezüst.

pour_lemerite2.jpg

A polgári Pour le Mérite. Forrás: LINK

Érdekességek:

A Pour le Méritének fokozatai is kialakultak idővel, így: lett tölgyfalevelekkel, kardokkal, koronával ékesített érdemrend, illetve nagykereszt majd a Vörös Sas-rend fokozat. Otto von Bismarck, Helmuth von Moltke és Hermann von Kuhl katonai és polgári változatát is megkapták életük során. Adolf Hitler jobb keze, Hermann Göring pedig első világháborús vadászpilóta-sikereinek elismeréseként kaphatta meg a Pour le Mérite katonai fokozatát.

spei_alsologo.jpg