A fotó, mely eldöntött egy háborút [4.]

A vietnámi háború 1972-ben már 17 éve zajlott, amiből az utolsó 12 évben már az Egyesült Államok fegyveres jelenléte dominált. Az USA a déli, vagyis nyugat-barát rendszert támogatta a kommunista észak ellenében (mely viszont a Szovjetunió és Kína támogatását élvezte). Az 1972-es esztendőre a harcok már túljutottak a csúcs-időszakon és bár az amerikaiak (illetve a velük harcoló déliek) megnyerték a legnagyobb csatákat (Dak-Tó, Khe-Sanh, Hué, La-Drang) a közel 58 ezer elesett amerikai katona miatt odahaza, az amerikai nagyvárosokban tiltakozni kezdett a lakosság a harc folytatása ellen. 

A nagy washingtoni, New-York-i tüntetések, tiltakozások közben jelent meg 1972 nyarán egy világhírűvé vált fotó, mely alapjaiban változtatta meg a háborús helyzetet. A képet 1972 június 8-án készítette egy Nick Ut nevű hivatásos sajtó-fotós, az amerikai AP hírügynökség riportere egy Trang Bang nevű vietnami falu határában (Saigon közelében). A képen egy alig 9 esztendős vietnámi kislány látható, aki ruhátlanul és égési sebekkel borítva menekül a forró betonon a faluját lángba borító pusztítás elől, melyet egy amerikai támadás okozott. 

vietnam_nick_ut_photo.jpg

A kép forrása: abcnews.go.com

A fotót készítő, 21 éves Nick Ut a kép elkészítése után azonnal a gyerek segítségére sietett: felöltöztette és egy saigoni kórházba vitte. Phan Thi Kim Phuc testén összesen 17 műtétet hajtottak végre. A kislány egészségét így megmentették, Nick Ut pedig Pulitzer díjat kapott a képért. 

A fotó a megjelenését követően szinte azonnal hatalmas botrányt kavart szerte az Egyesült Államokban. Az amerikai katonák pusztítása elől menekülő, elkeseredett és rettegő kisgyerekek kiszolgáltatottsága illetve a képből sugárzó kétségbeesés milliókat háborított fel. Az üggyel maga Nixon elnök is foglalkozni kezdett és eleinte azt feltételezte, hogy hamisítvány. Később az amerikai kormány (és hadsereg) elismerte a kép valódiságát és a hihetetlen erővel fellángoló tüntetések hatására Nixon 1973 január 5-én bejelentette, hogy Amerika kilép a háborúból.

vietnam_nickut.jpg

A kép forrása: flickr.com

A békét elhozó. híres fotón szereplő Phan Thi Kim Phuc a háború után Kubába menekült, majd onnan Kanadába szökött. Később találkozott megmentőjével Nick Ut fotóssal aki sokat segített neki könyve megjelentetésében (ebben a fotó utáni életéről ír). 

Az 1972 június 8-án készült fotó napjainkig újra és újra előkerül a vietnámi háború kapcsán, már szerepel a történelemkönyvekben is és a történészek egybehangzó véleménye szerint ha nem is önmagában lett okozója az amerikai csapatkivonások elrendelésének (és így a háború végkimenetelének), hatalmas szerepe volt abban, hogy az amerikai közvélemény kikényszerítse 1972 őszén a néhány hónapra rá bejelentett amerikai távozást Vietnámból.

spei_alsologo.jpg

Miért lett ez a blogunk neve?